Elektrická rúra
Pôžitok z varenia, či pečenia dobrého jedla môžete vylepšiť aj tým, že ho pripravujete s ohľadom na spotrebu energie a tým aj na životné prostredie. Moderné spotrebiče ako elektrická rúra, príp. sporák, ponúkajú omnoho viac funkcií ako ich starší predchodcovia.
Medzi funkcie elektrických rúr, ktoré nám pomáhajú šetriť energiu, patrí teplovzdušná funkcia, či možnosť prípravy viacerých jedál súčasne. Rozširuje sa tak efektívne využitie elektrickej energie.
Šetriť energiu môžete ľahko pri varení a pečení napríklad tým, že prispôsobíte veľkosť hrnca veľkosti varnej plochy. Ideálne na varenie na elektrickom sporáku sú hrnce s rovným dnom. Hrnce s vypuklým dnom zvyšujú spotrebu elektriny až o 30 %.
Tipy na šetrenie
- Nepredhrievajte
Nepredhrievajte rúru, ak nemusíte. Ten, kto pri pečení rúru nepredhrieva, ušetrí až 17 % energie. Predhrievanie rúry sa odporúča len pri krehkom pečive, ako je napríklad piškótové cesto, alebo pri krátkej dobe pečenia.
- Neotvárajte zbytočne dvierka
Ak je jedlo už v rúre, nechajte dvierka zatvorené tak dlho, ako je to len možné. Pri každom otvorení dvierok elektrická rúra stráca 20 % tepla.
Elektrická rúra – popis energetického štítku
1. Základné údaje o výrobcovi a výrobku
Názov a obchodná značka výrobku, identifikačná značka modelu výrobcu.
2. Trieda energetickej hospodárnosti
Existuje 7 tried energetickej hospodárnosti A, B, C, D, E, F, G, pričom energetickú triedu A dosahujú energeticky najhospodárnejšie elektrospotrebiče a energetickú triedu G najmenej hospodárne elektrospotrebiče. Trieda energetickej hospodárnosti spotrebiča je uvedená vo výške príslušnej šípky.
3. Ekologická značka – kvietok
Environmentálna značka Európskej únie je udeľovaná výrobkom, ktoré počas celej životnosti, vrátane vývinu produktu, výroby, distribúcie, používania a likvidácie v porovnaní s bežnými výrobkami menej zaťažujú životné prostredie. Jednotlivé životné fázy výrobku sú hodnotené z nasledujúcich environmentálnych aspektov:
- tvorba odpadu, znečisťovanie a poškodzovanie pôdy
- znečisťovanie vody
- znečisťovanie ovzdušia
- hluk
- spotreba energie
- spotreba prírodných zdrojov
- dopady na ekosystémy
4. Spotreba elektrickej energie
Spotreba elektrickej energie kWh pre funkciu pečenia (konvenčné a/alebo vnútorné prúdenie vzduchu a/alebo horúcej pary pri štandardnej záťaži. Skutočná spotreba však závisí od toho, ako je spotrebič používaný.
5. Veľkosť objemu (l)
Údaj označuje využiteľný objem rúry v litroch.
6. Veľkosť
Veľkosť je stanovená:
malý objem 12 l <= objem < 35 l
stredný objem 35 l <= objem < 65 l
veľký objem 65 l <= objem
Šípka sa umiestni v rovnakej rovine ako je príslušná veľkosť.
7. Hlučnosť
Údaj o maximálnej hlučnosti počas cyklov pečenia pri štandardnej záťaži.