Ako vplývajú poľnohospodárske emisie na životné prostredie?
Aký podiel majú poľnohospodárske emisie globálne? Ktoré krajiny ich produkujú najviac a ako sa snažia o ich znižovanie? Odpovede na tieto, ako aj na ďalšie otázky nájdete v dnešnom článku.
Ako vznikajú poľnohospodárske emisie?
Poľnohospodársky priemysel každodenne produkuje obživu pre ľudí na celom svete. Má však výrazný dopad na životné prostredie, najmä kvôli odlesňovaniu a znečisťovaniu vody. Zároveň je jedným z najväčších zdrojov nežiaducich skleníkových plynov a emisií. V tomto článku odpovieme na dôležité otázky, ktoré sa tejto témy týkajú. Ako vlastne poľnohospodárske emisie vznikajú? Väčšina emisií takéhoto druhu pochádza najmä z chovu zvierat. Na svete sa pre potreby konzumácie ročne dochová viac než 70 miliárd zvierat a najväčším zdrojom emisií je metán, ktorý pochádza z hovädzieho dobytka, kôz, oviec a hnoja. Za posledných 20 rokov predstavuje až 40% celkového objemu poľnohospodárskych emisií. Ďalšími významnými prispievateľmi sú aj kultivácia ryže a syntetické hnojivá.
Najväčší producenti
Poľnohospodárske emisie momentálne predstavujú asi 11% všetkých skleníkových plynov na svete. Od roku 2000 toto číslo stúplo o 14%. Poľnohospodárstvo je najväčším zdrojom emisií až v 24 krajinách. Počas dvadsiatich rokov medzi 1996 a 2016 bola najväčším producentom emisií, pochádzajúcich z poľnohospodárstva Čína. Nasledovali ju India, Brazília a USA. Spolu boli tieto krajiny zodpovedné za 37% globálneho objemu týchto emisií. Od roku 2000 sa zvýšil objem emisií, vyprodukovaných v Číne a Indii o 16% a 14%. V prepočte na obyvateľa vedú Austrália, Argentína a Brazília.
Poľnohospodárske emisie v budúcnosti
Dá sa predpokladať, že aj v budúcnosti bude poľnohospodársky priemysel naďalej jedným z najväčších producentov škodlivých emisií a to najmä v menej rozvinutých krajinách. Podľa Svetového inštitútu zdrojov (WRI) môžeme očakávať, že ak v tomto sektore nenastanú významnejšie zmeny, do roku 2050 narastie objem emisií v priemysle na 58%. WRI preto na základe výskumu pripravila tzv. päťchodové menu riešení. Vďaka nim by sa mali poľnohospodárske emisie znížiť v súlade s cieľmi Parížskej klimatickej dohody a výsledkom by malo byť do roku 2050 dostatok potravy pre 10 miliárd ľudí na našej planéte. Prostriedkami by mali byť najmä udržateľná intenzifikácia produkcie, technologické inovácie, efektívnejšia konzumácia a obmedzovanie plytvania.
Zdroj: